Elk zijn yoghurt

Naast zijn voedingstroeven ligt de aantrekkingskracht van yoghurt ook in de vele texturen en smaken waarin het te verkrijgen is (vaste yoghurt, roeryoghurt, drinkyoghurt, 0% vet, natuur, gearomatiseerd of met fruit, ...), zijn frisheid, zijn praktisch aspect en zijn verschillende mogelijke toepassingen in de keuken.

Verschillende texturen

Er zijn drie verschillende texturen: vaste yoghurt of roeryoghurt, in potjes, en vloeibare drinkyoghurt, in flessen. De textuur verandert de nutritionele eigenschappen van de yoghurt of zijn gehalte aan fermenten niet. De roer- en vloeibare texturen worden eenvoudigweg verkregen door te roeren.

Verschillende vetgehaltes

Het vetgehalte van yoghurt kan variëren:

  • een “yoghurt 0% vet” bevat maximaal 0,5% vet
  • een "magere yoghurt" (dat wil zeggen gedeeltelijk afgeroomd) bevat maximaal 1% vet
  • een "volle yoghurt" bevat ongeveer 3% vet 
  • Er bestaat eveneens yoghurt voor de lekkerbekken met een vetgehalte tussen 5% en 10%.

Verschillende smaken

De productie van yoghurt levert een veelvoud aan smaken en mogelijkheden. Van aardbei tot kiwi, via perzik, citroen of kokosnoot, is er voor ieder wat wils. Om vruchtenyoghurt te heten, moet yoghurt vruchten bevatten die opgenomen zijn in een bereiding die vergelijkbaar is aan vruchtenjam. De vruchtenbereiding wordt toegevoegd aan geroerde natuur yoghurt, na de fermentatie, het roeren en het afkoelen. Gearomatiseerde yoghurt is een yoghurt die geen vruchten bevat, maar waaraan aroma’s toegevoegd zijn. In de keuken kan natuur yoghurt voor zoete of hartige recepten gebruikt worden.

---Met zijn uitgebreide waaier aan smaken, kleuren en texturen heeft yoghurt meer dan een trucje in zijn potje!