Legendes en geschiedenis van yoghurt

Nee hoor, verse zuivelproducten zijn geen recente uitvinding van de voedingsindustrie. Ze worden al meer dan 6000 jaar gegeten door de mens. Men vindt de eerste sporen van yoghurt terug in Centraal Azië, niet in Bulgarije. Het woord yoghurt is trouwens afkomstig van Turkije, want in die regio van Eurazië vindt men in de negende eeuw het woord "yogurmak" terug, wat betekent “de melk dikker maken" om hem gemakkelijker te kunnen vervoeren. Nomadische boerenstammen maakten yoghurt om de melk buiten de lactatieperiodes van de kudden te kunnen bewaren en vervoeren bij hun verplaatsingen. Hun techniek was eenvoudig. Ze verwarmden de melk in de zon, lieten hem door natuurlijke fermentatie verdikken in dierenvellen en verkregen een brokkelige en permeabel gel, yoghurt! Met de verplaatsingen van de stammen raakte yoghurt verspreid. Maar het was François I, koning van Frankrijk van 1515 tot zijn dood in 1547, die yoghurt in Frankrijk introduceerde op aanraden van een Turkse arts, die hem een kuur gefermenteerde schapenmelk voorschreef om zijn spijsverteringsproblemen te verlichten.

Aan het eind van de negentiende eeuw vroeg Elie Metchnikoff (1845-1916) zich af of er een verband bestond tussen yoghurt en het lange leven van de bergbewoners van de Kaukasus en de Balkan. Hij ontdekte de positieve effecten van yoghurt op darmstoornissen bij zuigelingen. Metchnikoff gaf zelf het voorbeeld door wrongel in zijn dagelijkse voeding op te nemen. Hij won de Nobelprijs Geneeskunde voor zijn werken over het immuunsysteem.

Yoghurt doet zijn intrede op onze tafels….

In 1919 besloot Isaac Carasso, vanuit zijn belangstelling voor het werk van Elie Metchnikoff en de confrontatie met het grote aantal kinderen met darmproblemen na de eerste wereldoorlog, om yoghurt te maken uit fermenten van het Pasteur Instituut. Hij creëerde het merk Danone en bood zijn producten in Barcelona aan in de apotheken en op aanbevelingen van artsen.

--- Yoghurt koppelt traditie aan moderniteit door het oude fermentatieconcept te vernieuwen: producten aanbieden die geconsumeerd worden omdat ze bijdragen tot een evenwichtige voeding en bijgevolg tot de gezondheid, en met plezier, want ze zijn gevarieerd en lekker.---