Locaties

 

De hoofdzetel

De hoofdzetel van Danone België bevindt zich in het hart van Oudergem en is gemakkelijk bereikbaar met de trein, metro en bus. Het gebouw werd volledig gerenoveerd in 2006. Het biedt veel comfort, ruimte en lichtinval. Van zodra de eerste zonnestralen te zien zijn, vind je onze medewerkers terug aan de achterkant van het gebouw, genietend van groen en terras. Zo biedt Danone aan zo’n 100 medewerkers een aangename werkomgeving. Kortom, een plek die perfect kadert in de filosofie van Danone.

De hoofdzetel huisvest de marketing- en verkoopsteams en de diensten Customer Service, Communication, Human Resources, Finance en Information Systems.

Rotselaar

De Productie

De fabriek van Rotselaar is één van de belangrijkste Europese productiesites van Danone. De fabriek produceert vooral Actimel – dat trouwens voor het eerst het daglicht zag in België in 1994 - maar ook Danacol en Gervais Drink. Specialisatie van de fabriek van Rotselaar is dus de productie in ‘kleine flesjes’. Ook bijzonder aan deze fabriek is dat de leverancier van flesjes zich vlak ernaast op de site bevindt, in ‘wall to wall’.

De technologie bleef in Rotselaar niet stilstaan. Onze productiesite, gespecialiseerd in flesjes van 100 mg, evolueerde de laatste jaren naar een hoogtechnologische fabriek. Elk van de verschillende productiefases is in handen van gespecialiseerde teams:

Ontvangst van de melk
De eerste fase is de ontvangst van de melk, de voornaamste grondstof van de fabriek. Vóór het lossen van de vrachtwagens neemt het laboratorium een homogeen staal van de levering. Zo wordt nagegaan of de levering voldoet aan onze normen. Daarna wordt de melk gekoeld opgeslagen in dubbelwandige tanks om elke temperatuurstijging te vermijden. Op die manier krijgt Danone elke dag tussen 200.000 en 300.000 liter melk binnen.
Bereiding of preparatie
De volgende fase is de bereiding of preparatie. Die gebeurt volledig automatisch in een gesloten circuit met steriele tanken. De melk wordt verrijkt met suiker, room, melkpoeder of andere ingrediënten. De bereiding omvat de volgende behandelingen: pasteurisatie, homogenisatie, fermentatie en afkoeling. Eens afgekoeld spreken we over ‘de witte massa’. Fruit wordt altijd pas op het laatste ogenblik toegevoegd, vlak voordat we de flesjes afvullen.
Afvulling of conditionering
Wanneer de witte massa klaar is, vullen we ze af in de conditionering. Dat gebeurt met moderne en ultrahygiënische machines die speciaal ontwikkeld werden voor Danone. Onze leverancier van flesjes bevindt zich al enkele jaren bij ons op de site. We noemen dit ‘wall to wall’. Zo brengt een transportsysteem de flesjes rechtstreeks naar onze productiehal: een praktische én milieuvriendelijke oplossing!
Kwaliteitsdienst
Op verschillende momenten in het productieproces controleert het team van de kwaliteitsdienst zorgvuldig de producten. In het laboratorium voeren we de klok rond bacteriologische en fysico-chemische analyses uit.
Technische dienst
De technische dienst biedt de nodige ondersteuning. De technici zorgen voor een perfect onderhouden machinepark, zowel in preparatie als conditionering. Daarnaast staan zij in voor automatiseringsprojecten en technische verbeteringsprojecten binnen deze afdelingen.
Verpakking en transport
Zodra de producten verpakt zijn, worden ze automatisch op paletten geladen en gestapeld. Vervolgens transporteren we de paletten door de koeltunnel naar het distributiecentrum. Daar komen ze aan met een temperatuur onder 6°C. De eindproducten houden we op een temperatuur van ongeveer 2°C tot 6°C. Zo behouden we alle sensoriële karakteristieken en gezondheidsvoordelen van onze producten.

Heel dit complexe productieproces speelt zich af in een ultrahygiënische omgeving waar we veiligheid hoog in het vaandel dragen. Al onze medewerkers ontvangen van bij de start van hun loopbaan een heus opleidingstraject (hygiëne, kwaliteit, technische vaardigheden, …). Leren werken op een veilige manier maakt integraal deel uit van dit opleidingstraject zodat veiligheid een échte reflex wordt!

De Supply Chain

Een ‘vers’ product met een houdbaarheidsdatum van ongeveer een maand na productie zo snel en optimaal mogelijk bij onze klant krijgen: het is een hele puzzel die alleen werkt als alle schakels van de organisatie perfect in elkaar passen. Onze teams in Supply Chain gaan elke dag deze uitdaging aan zodat we onze klanten een perfecte service geven en producten leveren met een zo hoog mogelijke versheidsdatum.

Het distributiecentrum is de draaischijf binnen Supply Chain. Het levert de bestellingen op tijd, in de juiste hoeveelheden en op de correcte plaats. Het ziet er tegelijk ook op toe dat alle producten gemakkelijk controleerbaar, manipuleerbaar en transporteerbaar blijven. Enerzijds zorgt het distributiecentrum voor de verdeling van onze producten op de Belgische en Luxemburgse markt. Anderzijds beheert het de opslag en export van de producten die in de fabriek van Rotselaar geproduceerd worden.

Alle activiteiten van het distributiecentrum gebeuren in de koude zone (T° = tussen 2°C en 6°C). De totale oppervlakte van het distributiecentrum bedraagt vandaag 8000 m2. Dat is goed voor een opslagcapaciteit van 5200 paletten. In 2002 steeg de opslagcapaciteit van het distributiecentrum met een volledig geautomatiseerd magazijn (New Horizon). Zo creëerden we een extra capaciteit voor 1.386 paletten. Dat stemt overeen met 1,7 kilometer paletten!