Plezier & variëteit

Melk en zuivelproducten zijn belangrijke voedingsmiddelen, vanaf de eerste momenten van het leven.

--- U drinkt geen melk... ontdek alle andere zuivelproducten! Er zit evenveel calcium in twee potjes yoghurt als in een glas melk (150 ml), 300 g kwark, 80 g kaas van het type camembert of 30-40 g Comté (of gelijkaardig).

Yoghurt en gefermenteerde melk

Yoghurt en gefermenteerde melk worden verkregen uit fermentatie van melk door bacteriën of melkzuurbacteriën.

Yoghurt is een speciaal type van gefermenteerde melk dat verkregen moet worden door de gelijktijdige werking van twee specifieke melkzuurbacteriën, de Streptococcus thermophilus en de Lactobacillus bulgaricus. Beide soorten fermenten moeten tot de houdbaarheidsdatum levend en in grote hoeveelheden behouden blijven. De internationale normen voorzien een minimum van 10 miljoen micro-organismen per gram*. Bovendien kan de consumptie van yoghurt geschikt zijn voor mensen die moeite hebben met het verteren van lactose**. De twee melkzuurbacteriën bevorderen immers de vertering van lactose (melksuiker) bij mensen die moeite hebben met het verteren van de suiker die van nature aanwezig is in melk. De fermentatie vermindert het lactosegehalte van 25% tot 50% in het product. Wanneer deze fermenten gelijktijdig geconsumeerd worden, helpen ze ook bij de vertering van lactose in de maaltijd door een specifiek enzym te produceren (lactase) ***. De consumptie van yoghurt kan dus geschikt zijn voor mensen die moeite hebben met het verteren van lactose. Als u vragen hebt, raadpleeg dan uw arts. In België, waar de aanwezigheid van de twee fermenten, de Streptococcus thermophilus en de Lactobacillus bulgaricus, verplicht is, kan het product toch yoghurt genoemd worden als het gekweekt wordt met andere types van melkzuurbacteriën.

Het type micro-organisme geeft de producten bijzondere eigenschappen. Over het algemeen worden drie types bacteriën gebruikt voor de vervaardiging van gefermenteerde melk: lactobacillen (Lactobacillus bulgaricus, L. acidophilus en L. casei), lactokokken (Lactococcus lactis) en bifidobacteriën (Bifidobacterium bifidum en B. longum).

Kazen

Kazen zijn echte melkconcentraten, die dus ook eiwitten, calcium en andere mineralen bevatten. Lactose, melksuiker, is aanwezig in verse kazen, maar bijna volledig afwezig in gerijpte kazen. De ideale portie van gerijpte kaas is 30g per dag. Dit komt overeen met een aanvaardbare inname van vetgehalte en zout.

Zuiveldesserts

De aangeboden recepten die vervaardigd worden op basis van melk zijn zeer divers: pudding, chocolademousse, rijstpap, ... die meestal minder calcium en meer vet en suiker bevatten, te consumeren voor het plezier. Ze kunnen de calciuminname verhogen van degenen die niet echt dol zijn op zuivelproducten. Als dessert na de maaltijd of als tussendoortje bieden ze doorgaans een goede plezier-calorieverhouding.

* Codex Alimentarius (WGO)

** De levende yoghurtfermenten verbeteren de lactosevertering bij personen die moeilijk lactose kunnen verteren.

*** Brochure gemaakt door het CIRIHA: allergie voor koemelkeiwit, lactose-intolerantie