Van koe tot yoghurt

Yoghurt wordt verkregen na fermentatie van melk door voornamelijk twee zeer specifieke bacteriën: de "Lactobacillus bulgaricus" die de zuurheid geeft en de "Streptococcus thermophilus" die de aroma’s ontwikkelt.

  • Voor vaste yoghurt wordt het mengsel in potjes gegoten en vindt de fermentatie plaats in het potje.
  • Voor roer- of drinkyoghurt wordt het mengsel eerst aangezuurd voordat het verpakt wordt. 

In beide gevallen is het principe hetzelfde. Het aanzuren duurt gemiddeld 5 uur bij een temperatuur van 42°C. Geleidelijk aan, met de toename van de zuurtegraad, wordt het mengsel dikker en na ongeveer 5 uur is de yoghurt klaar. Een snelle koeling bij 4°C zal uiteindelijk de activiteit van de fermenten stop zetten, de toename van de zuurtegraad blokkeren en stolling in de gewenste consistentie behouden. De yoghurt moet dan alleen nog opgeslagen worden in het magazijn.

Op welke temperatuur moet je een yoghurt bewaren?

Yoghurt wordt bewaard in de koelkast op maximum 6°C. Over het algemeen is het bovenste vak van de koelkast, het koudste, het meest geschikt.

Wat is de vloeistof aan het oppervlak van yoghurt ?

Deze vloeistof bevat lacto-serum of melkwei. Dit zijn eiwitten met een hoge biologische waarde. Ze kan ook een aantal vitaminen en mineralen bevatten. Het is dus belangrijk dat u ze consumeert. Als u ze niet graag drinkt, meng ze dan met de rest van de yoghurt zodat u ze niet meer ziet en eet ze op met een lepeltje.

Ontcijfer het etiket

Gefermenteerde melk die een thermische behandeling heeft ondergaan om een langere bewaring te bevorderen, beantwoordt niet aan de definitie van yoghurt! Hij bevat niet langer levende micro-organismen in voldoende hoeveelheden, omdat deze laatste vernietigd zijn door de warmte. Om de juiste keuze te maken, kijkt u naar de verpakking en vooral naar de handelsbenaming van het product die, als dit het geval is, verduidelijkt dat het om yoghurt gaat.