Yoghurt, de ideale ochtend reflex

Te weinig tijd, gebrek aan eetlust… 1 op 5 Belgen slaat de eerste maaltijd van de dag over *. Nochtans is het ontbijt essentieel voor een evenwichtige voeding. Het maakt het mogelijk krachten op te doen om de dag goed te beginnen.

Een essentiële maaltijd

Na een nachtje slaap en vóór het begin van de dag moet het lichaam weer op krachten komen: in theorie zou het ontbijt 25% van onze totale energie-inname moeten dekken. In de praktijk varieert dit percentage tussen 15 en 20%. Als u te laat, vol stress en zonder eetlust wakker wordt, is het moeilijk de tijd te nemen om rustig te eten. Rustig ontbijten, met voedzame voedingsmiddelen biedt echter veel voordelen, u kan voornamelijk voorkomen dat u honger krijgt vóórlunchtijd. Yoghurt past perfect in een evenwichtig ontbijt, het is een goede bron van eiwitten en calcium.

Geen dieet zonder ontbijt!

Als u op uw lijn let, sla het ontbijt dan niet over: voedingsenquêtes** hebben immers aangetoond dat mensen die geen ontbijt aten over het algemeen meer vet aten. En dat is begrijpelijk: in de late ochtend aan de verleiding van een croissant of chocolade weerstaan wordt een stuk moeilijker met een lege maag. De eerste ochtendmaaltijd maakt het mogelijk om uw voeding evenwichtig te verdelen over 3 echte maaltijden. Yoghurt concentreert, in een aanvaardbare hoeveelheid calorieën (gemiddeld 53 à 105 Kcal per potje), alle voedingseigenschappen van melk en de eigenschappen die yoghurt tot een essentieel voedingsmiddel voor een evenwichtige voeding maken. Yoghurt, een gezondheidstroef

Een moeilijk aan te vullen tekort

Wat een evenwichtige voeding betreft, heeft men vastgesteld dat het ontbreken van micronutriënten bij het ontbijt niet wordt gecompenseerd door de andere maaltijden. Het ontbijt helpt het lichaam te voorzien van de vitaminen die aanwezig zijn in fruit, zuivelproducten en granen en van een eerste dosis calcium. Mensen die niet ontbijten halen dit tekort niet in. Studies tonen aan dat het ontbijt eveneens het geheugen- en leerproces bevordert, zowel bij kinderen als bij volwassenen.

---De rol van het ontbijt: lichaam en geest wakker maken na de nachtrust door de noodzakelijke energie te verschaffen om de dag aan te kunnen. Op een rustige, aangename en evenwichtige manier.---

* De Vriese S et al. Enquête de consommation alimentaire Belge 1 - 2004: Synthèse. Institut Scientifique de Santé Publique, mars 2006, Rapport: D/2006/2505/15.

** Masheb RM, Grilo CM. Behav Res Ther 2006; 44: 1545-53; Neumark-Sztainer D et al. J Am Diet Assoc 2007; 107: 448-55