Yoghurt, een gezondheidstroef

Yoghurt is een vers zuivelproduct met uitzonderlijke voedingseigenschappen, het is een van de weinige voedingsmiddelen voor elke dag dat melkzuurbacteriën verschaft. De voedingsaanbevelingen voorzien de consumptie van drie zuivelproducten per dag en dringen aan op afwisseling. In het kader van deze aanbeveling maakt yoghurt dus dagelijks deel uit van een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl!

Yoghurt, een evenwichtig voedingsmiddel

Yoghurt bevat talrijke voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor ons evenwicht. Weinig voedingsmiddelen verschaffen zowel eiwitten als vetten en koolhydraten op zo een evenwichtige manier. Een potje yoghurt verschaft immers gemiddeld 5 g eiwitten op 1,2 tot 3 g vetstoffen. Wat suiker betreft, bevat een potje yoghurt, naargelang het natuur, gearomatiseerd of met fruit is, gemiddeld 5 tot 18 g suiker, wat redelijk is! In de voedingstabel op het etiket wordt melksuiker (lactose) meegerekend in de totale hoeveelheid suiker.

Vitaminen en mineralen

Yoghurt levert gemiddeld 166,56 mg calcium op 125 g yoghurt of 20,8% van de ADH **, waardoor het een waardevolle bondgenoot is voor onze botten op elke leeftijd*. Yoghurt levert ook andere vitaminen en mineralen: kalium (10,6% van de ADH **), zink (6,9% van de ADH **), magnesium (5% van de ADH **) en verscheidene vitaminen B (vooral B2 = 17,9% van de ADH **, B9 en B12 (14% van de ADH**). Aan sommige yoghurts is vitamine D toegevoegd. Vitamine D draagt bij tot het behoud van een goede calciumopname en tot de instandhouding van een goed beendergestel.

--- Yoghurt concentreert, in een redelijke hoeveelheid calorieën, alle voedingseigenschappen van melk en het voordeel van melkzuurbacteriën***---

* Calcium is noodzakelijk voor de bouw, de ontwikkeling en het behoud van een goed beendergestel.

** ADH: Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Voedingssamenstelling www.internubel.be geraadpleegd in 2012

*** De levende fermenten van yoghurt bevorderen de vertering van lactose bij mensen die moeite hebben met het verteren van lactose.