Je vindt flexitarisme tegenwoordig in elke hoek van de wereld, maar het is meer dan een hype. Het is een voedingspatroon dat vooral plantaardige voeding bevat (bijvoorbeeld fruit, groenten, peulvruchten, volle graanproducten, noden, zaden) maar bevat ook zuivelproducten en kleine maar kwalitatieve hoeveelheden vlees. In lijn met ons actiekader ‘One Planet. One Health’ ondersteunen wij het flexitarisch dieet, waarin de gezondheid van mens en planeet onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Met zowel zuivel- als plantaardige producten in ons gamma willen we jou inspireren om ook deel uit te maken van deze Food Revolution: een beweging die erop gericht is gezonder en duurzamer te eten en te drinken. Wij kijken vooruit. Doe je mee?


Flexi-wat?

Als flexitariër leef je bewust met een gezonde en duurzame gewoonte. Leef samen met ons nog bewuster!

GOED VOOR DE PLANEET


Door bewuster te worden van de impact van onze levensstijl op het milieu, zijn we al een stap dichter bij een betere toekomst. Meer en meer mensen nemen plantaardige alternatieven op in hun eetpatroon en dat kunnen wij enkel toejuichen. Een flexitarisch dieet is duurzaam doordat het een lagere impact heeft op het milieu. Tegelijk draagt het ook bij aan de ambitie om 10 miljard mensen te voeden in 2050, 34% meer dan in 2020. Benieuwd naar wat we nog meer doen voor onze planeet? 


GOED VOOR JOU


Al één op de zeven Belgen volgt vandaag een flexitarisch eetpatroon 1. Dit dieet is in lijn met de voedingsaanbevelingen2. en help niet enkel onze planeet, maar draagt ook bij aan onze gezondheid zoals een stabieler lichaamsgewicht, en stabielere bloeddruk en een betere stofwisseling 3. De hoge inname van vezels, bepaalde vitamines, mineralen en gezonde vetzuren reduceert daarenboven ook nog eens de kans op type 2-diabetes 4. Het is niet alleen gezond, maar ook nog eens gemakkelijk. Een flexitarisch dieet bestaat voornamelijk uit plantaardige producten (fruit, groenten, peulvruchten, volle granen, noten, …), maar ook uit zuivelproducten en kleine hoeveelheden vlees die hoogwaardige eiwitten bevatten. De behoefte aan een gezonder en duurzamer leven ligt aan de basis van deze evolutie. Wij zijn ervan overtuigd dat het een win-win voedingspatroon is. Jij ook?


Wat kan je onthouden...


Een tekort aan calcium

Volgens de laatste Voedselconsumptiepeiling is de calciumopname van de gemiddelde Belg nog steeds te laag. Slechts 15% van de vrouwen en 27% van de mannen heeft een calciuminname die gelijk is aan of hoger dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 5.


Een gezond evenwicht

Zowel zuivel- als plantaardige producten (fruit, groenten, peulvruchten, volle granen, noten, … ) hebben hun plaats in een gezond en evenwichtig dieet verdiend. Zuivel is een bron van calcium en bevat andere mineralen zoals jodium, magnesium, fosfor en kalium. Het bevat eveneens vitamines B2 en B12 en hoogwaardige eiwitten die hun plaats vinden in een gezonde en evenwichtige levensstijl. Plantaardige producten zijn dan weer een meerwaarde door hun rijkdom aan vezels, vitamines  en mineralen. Ze bevatten ook onverzadigde vetzuren zoals omega-6 en fytosterolen. Net om die reden geloven wij in een gezond evenwicht met zowel zuivel- als plantaardige producten.

Een bewuste keuze

Wij bieden je de kans om een weloverwogen keuze te maken tussen onze zuivelproducten en onze plantaardige alternatieven, afhankelijk van je behoeften en voorkeuren. Wij maken de belofte om te blijven investeren in beide opties. Op die manier werken we samen aan een betere toekomst.
Referenties : 

1 Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) studie, 2016, https://www.evavzw.be/

2 Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor de Belgische volwassen bevolking met een focus op voedingsmiddelen - 2019. Brussel: HGR; 2019. Advies nr. 9284.

3 Voedingsdriehoek Vlaanderen: www.gezondleven.be / Voedingsdriehoek Wallonië: www.foodinaction.com

4 PMC, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5216044/ en Science Direct, https://doi.org/10.1016/j.pcad.2018.05.002

5 Voedingsaanbevelingen Voor België – 2016, https://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/9285_voedingsaanbev_16122016_a5.pdf