Eco-score

Maak een bewuste keuze voor de planeet!

Maak een bewuste keuze voor de planeet!

Producten kiezen die niet alleen goed zijn voor jou, maar ook voor de planeet? Niet altijd even simpel. Daarom testen we samen met Colruyt het Eco-score label. Hoe groener de score, hoe lager de ecologische voetafdruk.
Dit label vertelt je in een oogopslag hoe groot de impact van een product is op onze planeet. Zo maak jij in een handomdraai bewuste keuzes. En dat juichen wij bij Danone natuurlijk alleen maar toe! 

De methodologie achter de Eco-score werd in 2021 in Frankrijk ontwikkeld, door een consortium van foodtech-bedrijven, in samenspraak met ngo’s, consultants en overheidsinstanties. Meer info op https://docs.score-environnemental.com/v/en/ 

De score bestaat uit twee delen:

  • enerzijds reflecteert het de resultaten van de levenscyclusanalyse van een product (van boer tot bord) op basis van openbare gegevens die geconsolideerd zijn door het Franse Agentschap voor Ecologische Transitie
  • anderzijds bevat het aanvullende indicatoren volgens een bonus-malussysteem, zoals de recycleerbaarheid van verpakkingen en de lokale herkomst van ingrediënten.

De Eco-score is wetenschappelijk onderbouwd, duidelijk, consumentvriendelijk en holistisch. Bovendien houdt het rekening met meer factoren dan louter de koolstofuitstoot. Eco-score kijkt naar alle fases in het leven van een product, gaande van de herkomst van de ingrediënten, tot de productie en distributie en het einde van de levensduur.

Met letter- en kleurcodes van A (groen, weinig impact) tot E (rood, veel impact) vat de Eco-score in één oogopslag de relatieve ecologische voetafdruk van een product ten opzichte van andere voedingsproducten samen, wat het maken van beslissingen makkelijker kan maken.

Uiteraard valt er nog veel te leren over milieulabels. Dit wordt een hele reis! We zijn trots dat we deze methodologie samen met Colruyt testen om bij te leren én het nog beter te doen.

Als B Corp®-bedrijf is het testen van deze score op onze producten een geweldige kans om onze duurzaamheidsambities kracht bij te zetten.