CIRCULAIRE VERPAKKINGEN

Circulaire verpakkingen tegen 2025.
'No waste’ komt elk jaar dichterbij. We gaan er vol voor!

Wij willen verantwoord omspringen met de middelen en hulpbronnen die onze planeet ter beschikking stelt. En we zetten onze wens dan ook om in actie, in concrete, positieve oplossingen die bijdragen aan de circulaire economie. De verpakking van onze lekkere zuivelproducten en plantaardige alternatieven speelt hierin een cruciale rol. Wij zijn ons dan ook bewust van de uitdagingen die verpakking met zich meebrengt. De kwaliteit ervan is belangrijk maar nog zoveel belangrijker is voedselverspilling tegengaan en zo onze kostbare planeet zoveel mogelijk ontzien.

De gemakkelijkste weg is die van ‘produceren, gebruiken en weggooien’. Terecht dat bij dit lineair model vragen gesteld worden. We werken dan ook al geruime tijd met onze onderzoeks- en productontwikkelingsteams aan een overschakeling naar het circulaire model van ‘produceren, gebruiken, recycleren, hergebruiken’. Ons doel is verpakkingen ontwikkelen die in de economie blijven, die gerecycled, hergebruikt of gecomposteerd kunnen worden. 100% circulaire verpakking dus!


Wist je dat…

  • Wij onze eerste yoghurtpot, deels gemaakt van gerecycleerd plastic en gemaakt van recycleerbaar plastic, hebben gelanceerd op de Belgische markt op 1 maart 2021?
  • Het yoghurtpotje, binnen het fruit-gamma, van Light & Free vanaf nu  bestaat uit 30% gerecycleerd plastic?
  • Duurzaamheid op verpakkingen een uitdagende reis is? 


Elke stap die we nemen, is eentje waaraan veel onderzoek voorafgaat. Het nieuwe potje van Light & Free bijt dan ook de spits af in Rotselaar. 


Onze uitdaging

Verpakkingen in onze economie houden, zonder er afval van te maken. We zijn er nog niet maar we tonen graag aan dat het voor ons iets is van elke dag. Neem een duik in ons stappenplan dat ervoor zal zorgen dat onze producten zich tegen 2025 hullen in 100% circulaire verpakkingen.

Ons circulair model in drie stappen:

  • Elimineren van de verpakking die we niet nodig hebben. Essentiële verpakkingen zullen daarnaast 100% recyclebaar, herbruikbaar of composteerbaar worden gemaakt.
  • Ervoor zorgen dat verpakkingen op lokaal niveau effectief worden gerecycleerd door middel van doeltreffende systemen voor het beheer van huishoudelijke verpakkingsafval en de consument bewuster maken van een correcte sortering. In België werken wij samen met Fost Plus, dat verantwoordelijk is voor de inzameling, sortering en recycling van huishoudelijke verpakkingen.
  • Vervuiling van de natuur vermijden: meer gerecycleerd plastic hergebruiken in onze verpakkingen om te vermijden dat we nieuwe hulpbronnen uit de natuur moeten aanspreken. Daarnaast zullen we ervoor zorgen dat de gebruikte materialen in het circuit blijven in plaats van in de natuur terecht te komen of te worden verbrand.

Elke stap telt.Wist je dat...

De producent van Actimel flessen al bijna 20 jaar gevestigd is op de productiesite van Rotselaar?

Het iconische flesje Actimel bevat nu de helft minder plastic dan toen het in 1994 in Rotselaar werd gelanceerd, wat de CO2-uitstoot helpt verminderen. In België is het kleine flesje altijd al recyclebaar geweest en vindt het een tweede leven in buizen, pallets, rekken of kratten.
SAMEN HET VERSCHIL MAKEN

Verpakkingen herontwerpen met het oog op circulariteit haalt niet veel uit als er geen doeltreffend, lokaal systeem is voor het beheer van verpakkingsafval dat zorgt voor de inzameling en recycling, het hergebruik of compostering ervan. In België staat Fost Plus, organisatie erkend door de overheid, in voor de inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval.

RECYCLEER JIJ CORRECT?

In de huidige blauwe PMD-zak mogen enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. De Nieuwe Blauwe Zak zal nu ook alle andere plastic verpakkingen aanvaarden, zoals yoghurtpotjes, bekers, bakjes, tubes, folies, zakken en pouches. Deze wordt in 2021 geleidelijk aan over heel België ingevoerd. U kunt terecht op www.betersorteren.be om na te gaan of jouw gemeente al de Nieuwe Blauwe zak gebruikt.