Waste Warrior Brands

We zijn Waste Warrior Brands ...

...en zeggen JA tegen ‘een planeet zonder voedselverspilling’.

Want we hebben maar één planeet en één gezondheid. En we geloven dat elke keer we eten en drinken, we stemmen voor de wereld waarin we willen leven. Het is dus belangrijk om voor beide goed zorg te dragen. De strijd tegen voedselverspilling maakt dan ook deel uit van ons ‘One Planet. One Health’ framework.

Wist je dat België het tweede meest voedsel verspillend land in Europa is?(1)

Waste Warrior Brands gaan ervoor

Samen met andere bedrijven sloten we ons op 31 maart 2021 aan bij de Belgische coalitie van ‘Waste Warrior Brands’, onder leiding van Too Good To Go [1]. Onder het motto ‘voor een planeet zonder voedselverspilling’ engageren we ons om het bewustzijn over voedselverspilling te vergroten en acties ter vermindering ervan te ondernemen.

Het helpt onze planeet

Een derde van al het in de wereld geproduceerde voedsel wordt verspild, met alle ernstige economische, sociale en milieugevolgen van dien. Deze situatie een halt toeroepen is een van de grote uitdagingen van onze samenleving. Elk type organisatie, ook wij, moet haar steentje bijdragen. Want voedselverspilling tegengaan zal leiden tot onder meer een lagere broeikasgasuitstoot en minder druk op grondstoffen waardoor we het milieu minder belasten.

Wij zijn verheugd ons bij deze coalitie aan te sluiten omdat wij geloven dat wij samen de uitdaging beter aankunnen. Ons doel is om voedselverlies- en verspilling zo veel mogelijk te beperken, vanaf de grondstof tot in de keuken van de consument. Als onderdeel hiervan willen we onze consumenten en medewerkers beter informeren over de ‘datum’ op onze producten. Om zo ook thuis voedselverspilling te verminderen.” motiveert Nathalie Pfaff, GM Danone België & Luxemburg.

Wij gaan ervoor

Voedselverlies en -verspilling tegengaan is de verantwoordelijkheid van elke schakel in de keten: Danone als bedrijf, onze collega's, onze consumenten en onze partners. Het is bovendien een prioriteit van de overheden in België om voedselverspilling en -verlies te verminderen met 30% tegen 2025 versus 2015.

Ons actieplan focust op drie pijlers:

  • onze 600 collega’s engageren
  • de consument en onze partners inspireren
  • zelf actie ondernemen

Zo zullen we onder meer geleidelijk aan de houdbaarheidsdatum (te gebruiken tot) op onze etiketten vervangen door de datum van minimale houdbaarheid (tenminste houdbaar tot). En dit voor de producten waarvoor de hoge kwaliteits- en voedselveiligheidsnormen die we hanteren, blijvend kunnen worden gegarandeerd.

Vandaag heeft ons Oikos-merk de stap al gezet. De merken Danone, Activia, Actimel, Light & Free en Danio volgen dit voorbeeld geleidelijk aan.

‘Kijk, ruik, proef’ pictogram gelanceerd door Too Good To Go

Wist je dat 10% van onze voedselverspilling te wijten is aan misinterpretatie van houdbaarheidsdata? (3)

De nieuwe ‘kijk, ruik, proef’ campagne van Too Good To Go wil hiermee komaf maken. Een campagne die Oikos als Waste Warrior Brand alleen maar kunnen aanmoedigen en ondersteunen.

De campagne heeft als doel je eraan herinneren om op je zintuigen te vertrouwen in plaats van alleen de houdbaarheidsdatum-etiketten te volgen. Heb jij dit pictogram intussen al gespot op onze Oikos grote pot?

Samen met enkele Belgische voedingsproducenten en retailers en onder begeleiding van Too Good To Go helpen we het verschil tussen TGT (Te gebruiken Tot ) en THT (Ten minste houdbaar Tot) te verduidelijken en de consument handvaten te geven om voedselverspilling, samen met ons, tegen te gaan! Neem zeker een kijkje op de campagnewebsite van Too Good To Go.  

Begrijp je het verschil tussen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’ nog niet helemaal? Onze collega Sofie, verantwoordelijk voor Kwaliteit en Voedingsveiligheid bij Danone, licht het graag toe.

Onderdeel van onze B Corp journey

Dit engagement en onze samenwerking met Too Good To Go passen in onze ‘B Corp’ journey.
B Corp staat voor Benefit Corporation. Het label wordt toegekend aan bedrijven die de hoogste standaarden nastreven op vlak van sociale en ecologische prestaties, verantwoordelijkheid en transparantie.

B Corp nieuws? Kijk snel.

Meer informatie is ook hier te vinden.
[1] Ecoconso, Gaspillage alimentaire : combien de nourriture gaspille-t-on ?, www.ecoconso.be and ILVO, Verlies en verspilling in de voedselketen, https://lv.vlaanderen.be/sites/default/files/attachments/2011_12_05 Verlies en verspilling in de voedselketen v2.pdf

[2] Iedereen inspireren en engageren in de strijd tegen voedselverspilling is dan ook de missie van Too Good To Go.

[3] Bron: Survey Too Good To Go, 2021