Hoogwaardige eiwitten

Proteïnen – eiwitten voor de vrienden – zijn opgebouwd uit aminozuren. Sommige aminozuren kan ons lichaam niet zelf aanmaken en moet je dus via je voeding binnenkrijgen. Deze ‘essentiële’ aminozuren zitten in eiwitten van dierlijke oorsprong, zoals vlees, vis en eieren, maar ook in melkproducten. Hoogwaardige eiwitten dragen bij tot de groei en instandhouding van je spiermassa en van een gezond beendergestel. Het zijn echte bouwstoffen voor je lichaam. Een potje yoghurt na je sporttraining is dus een prima idee!

Bron van calcium en fosfor

In 100 gram yoghurt zit tot 152 mg calcium en 118 mg fosfor (in magere 0% yoghurt)(2). Calcium en fosfor dragen onder andere bij tot het behoud van een gezond beendergestel. Calcium is een mineraal dat in grote hoeveelheden in je lichaam – en dan vooral je beenderen – zit. Het is nodig voor de groei én ontwikkeling van de botten van kinderen. Jammer genoeg kan je lichaam zelf geen calcium aanmaken. Het is dus extra belangrijk dat je er genoeg binnenkrijgt via je voeding. Zeker als kind, tijdens de ontwikkeling van je beenderen en tanden, maar ook op volwassen leeftijd(3). De aanbevolen hoeveelheid calcium per dag is ongeveer 950 mg voor volwassenen.

Vitamines in yoghurt en melkproducten

Wist je dat je lichaam zelf geen vitamines kan aanmaken (behalve vitamine K en D)? Vitamines leveren geen energie, maar je hebt ze wel nodig voor levensbelangrijke processen in je lichaam. Het is dus belangrijk dat je die opneemt via een gezonde en gevarieerde voeding. 

Denk maar aan vitamine B2, dat in yoghurt zit en bijdraagt tot de instandhouding van een gezonde huid en gezonde slijmvliezen. Of vitamine A, in volle melkproducten, voor het behoud van een goed zicht. Vitamine B12 – ook in melkproducten – draagt dan weer bij tot de aanmaak van rode bloedcellen, een normaal energieleverend metabolisme en de goede werking van je immuunsysteem. 

(1) Geconsumeerd in het kader van een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl
(2) Nubel Belgische Voedingsmiddelentabel - 6de editie
(3) Calcium is ook nodig voor de instandhouding van normale tanden.