Een brede waaier aan producten 

Wie denkt aan gefermenteerde melkproducten, denkt natuurlijk meteen aan yoghurt. Een all-time favoriet bij het ontbijt, als tussendoortje of als dessert. In elke yoghurt vind je sowieso de twee specifieke fermenten ‘Lactobacillus bulgaricus’ en ‘Streptococcus thermophilus’ terug. Er kunnen ook nog andere fermenten aan de bereiding toegevoegd worden, voor een typerende smaak of textuur. Kortom, naargelang het recept - zeg maar de ‘keukengeheimen’ van het bedrijf - krijg je een ander eindproduct.

Onze “bank van fermenten”, een unieke verzameling van bacteriestammen, telt meer dan 4.000 micro-organismen. Daarvan zijn er 1.800 exclusief eigendom van DANONE.

Het zit ‘m in de vetten

De benaming van yoghurt verandert naargelang de hoeveelheid vetten die erin zit. In België heeft volle yoghurt minstens 3% vetgehalte. In gedeeltelijk afgeroomde yoghurt zit meer dan 1% en minder dan 3% vet. En om magere yoghurt te bekomen, mag het vetgehalte niet hoger zijn dan 1%. Deze percentages zijn uiteraard berekend op het gefermenteerde melkgedeelte van de yoghurt.

Wist je dat 0% op het vetgehalte slaat en niet op de toegevoegde suikers? Een 0% yoghurt wordt gemaakt van magere melk die 0% vet bevat. 

Vaste, roer- of drinkyoghurt 

Er bestaan ook verschillende benamingen voor de textuur van yoghurt. Denk maar aan vaste yoghurt, roeryoghurt en vloeibare drinkyoghurt. 

- Voor vaste yoghurt wordt het mengsel in potjes gegoten en gebeurt de fermentatie in het potje. Er wordt niet meer geroerd, om een vaste textuur te verkrijgen. 

- Voor roer- of drinkyoghurt wordt het mengsel aangezuurd terwijl het geroerd wordt. Zo verkrijgen we een meer vloeibare vorm van yoghurt die nadien verpakt wordt. 


Natuur of met fruit?

Smul jij het liefst van natuuryoghurt of van een fruit- of gearomatiseerde variant? 

- Gearomatiseerde yoghurt bevat geen vruchten, maar wordt op smaak gebracht met aroma’s, een voorbeeld is yoghurt met vanillesmaak.

- Bij een fruityoghurt wordt een fruitbereiding toegevoegd, met of zonder stukjes. Vaak worden ook aroma’s gebruikt om bepaalde smaakaccenten te leggen.