Breakfast bowl met granola uit de pan & granaatappel

Breakfast bowl met granola uit de pan & granaatappel

Ingrediënten:

Granola (1 pot granola van 500gr):

  • 100 g walnoten
  • 100 g zonnebloempitten
  • 80 g pistachenootjes
  • 50 g amandelschilfers
  • 50 g havermout
  • 2 el rozemarijn blaadjes
  • 2 el honing
  • 2 el olijfolie en een snuifje zout

Toppings (voor 2 personen):

  • 1 pot Yoghurt Oikos
  • 4 el granaatappel pitten
  • 1 sinaasappel

Bereiding:

1. Zet een grote pan op zacht vuur en giet er de olijfolie in met de helft van de fijngesneden rozemarijn. Laat even meebakken. Voeg alle zaden en pitten toe en rooster alles al roerend, snij intussen de walnoten grof en bak alles samen ongeveer een 10-tal minuten tot alles geroosterd is. Neem de pan van het vuur. Roer er de honing, de rest van de rozemarijn en een snuifje zout bij. Laat afkoelen en giet alles in een pot met deksel.

2. Snij de granaatappel doormidden, leg hem met snijkant op je hand in een grote kom. Klop er met bv een kleine deegrol alle pitjes uit, herhaal met andere helft. Vis er de eventuele witte velletjes uit.

3. Snij de boven en onderkant van de sinaasappel breed af, knijp hem uit in een kom, meng hierbij de yoghurt. Snij van de rest van de sinaasappel de schil, snij doormidden, snij het middelste witte stuk uit en snij in schijfjes. Schep de yoghurt uit in 2 kommetjes, verdeel de granaatappel en de sinaasappel erop en werk af met twee schepjes granola. 

Bekijk de video van het recept hier op Youtube

Tzatziki dip met geroosterde aubergine

Tzatziki dip met geroosterde aubergine

Ingrediënten voor 4 personen:

Tzatziki:

  • 300 g Oikos yoghurt
  • ½ komkommer
  • 1 bot dille
  • 2 teen look
  • Zwarte peper van de molen
  • Fleur de sel

Gegrilde aubergine:

  • 1 grote aubergine gewassen
  • Peper en zout
  • 3 el olijfolie
  • Gerookte paprika poeder
  • Zeste van ½  citroen

Bereiding:

1. Snij de aubergine in blokjes van max 0,5 cm ongeveer en doe ze samen met de olie, look, tijm, citroensap, peper en zout in een ovenschaal.

2. Meng onder elkaar en laat 20’ roosteren aan 190°, plet ze met een vork wat plat, laat afkoelen.

3. Rasp de komkommer fijn, leg in een zeef en pers alle sap eruit.

4. Snij de dille fijn en meng in de yoghurt met de geraspte look, uitgeperste komkommer, peper en zout, doe in een schaal.

5. Verdeel er de geroosterde aubergines bij en werk af met wat olijfolie, dille, zwarte peper en de zeste van een citroen.

6. Klaar om gedipt te worden met je favo crackers, groenten, brood…

Bekijk de video van het recept hier op Youtube

QUICHE MET YOGHURT, FETA, PUNTPAPRIKA EN SPEK

QUICHE MET YOGHURT, FETA, PUNTPAPRIKA EN SPEK




Ingrediënten:

  • 1 vel bladerdeeg
  • 250 g Oikos yoghurt
  • 150 g pakje feta
  • 7 punt paprika’s
  • 12 sneetjes gerookt spek
  • 4 eieren
  • 50 g gemalen kaas
  • Zwarte peper, zout en oregano

Bereiding: 

1. Verdeel het deeg over de taartvorm en prik er met een vork gaatjes in. Bak de onderkant van de taart 15 min op 200 ° C. Leg de puntpaprikas en de sneetjes spek op een andere ovenplaat met bakpapier, zet bij in de oven en laat meebakken, haal het spek eruit na een 10 tal minuutjes als het mooi gekleurd is.

2. Leg het spek op keukenpapier, dep het vet goed weg, haal de gebakken bodem en de paprika’s uit de oven en laat afkoelen. Na een paar min kan je de vel van de paprika’s halen en de zaadlijsten verwijderen.

3. Klop de eieren los met peper en zout en meng er de yoghurt en geraspte kaas onder voor vulling. Verdeel iets meer dan de helft paprika en gebakken spek op de bodem van het gebakken deeg, giet er het eier-yoghurt mengsel erop, leg er de rest van de paprika’s en spek op en nog wat oregano blaadjes. Verkruimel de feta erover en geef nog een draai van de zwarte pepermolen. 

4. Bak gedurende 25’, laat afkoelen en smakelijk!

Tip: In elk recept kan je room vervangen door yoghurt op Griekse wijze voor dezelfde romigheid met minder vet!

Bekijk de video van het recept hier op Youtube.

MEZZE MET VERSE PITABROODJES & MELITZANOSALATA

MEZZE MET VERSE PITABROODJES & MELITZANOSALATA

Ingrediënten pitabroodjes (10-12 stuks):

  • 250g bloem
  • 1 zakje gist (9 g) 
  • snuifje zout, snuifje suiker, olijfolie
  • Kruiden naar keuze: tijm, rozemarijn, basilicum...  
  • 200 ml lauw water 

Bereiding: 
1. Meng de gist met het lauwe water.
2. Meng alle droge ingrediënten in een kom. Voeg er beetje bij beetje het water met gist aan toe. Kneed goed tot het deeg niet meer kleeft en maak er een bol van. Voeg wat extra water of bloem toe indien nodig. 
3. Bedek het deeg met een vochtige doek en laat het in een warme ruimte rusten gedurende 30-45 minuten. Verdeel het deeg in 10-12 bollen ter grootte van een vuist. Druk elke bol aan tot het verkrijgen van een ronde schijf van 10 cm diameter en 0,5 cm dikte. Laat het nogmaals rusten gedurende 15 minuten, zonder het te bedekken. 
4. Bak de broodjes aan beide kanten aan op een matig vuur met een scheutje olie, tot ze goudbruin gekleurd zijn (+/- 2 minuten aan elke kant). Serveer onmiddellijk. 

Relax en geniet van het moment!


Ingrediënten melitzanosalata:

  • 2 aubergines
  • 120 g Oikos yoghurt 0% Natuur 
  • 1 teentjes look 
  • 2 el vers citroensap 
  • 4 el olijfolie , Peper en zout 

Bereiding: 
1. Verwarm de oven voor op 240°C. Snij de gespoelde aubergines overlangs en zet gedurende 30 minuten in de oven. Haal het vlees van de aubergine uit met een lepel en mix het glad met het teentje look en de olijfolie. 
2. Voeg de yoghurt Oikos 0% Natuur toe en meng met een spatel. 
3. Voeg voldoende peper toe, een beetje zout en werk af met citroensap.  Serveer de dip met de pitabroodjes 

Relax en geniet van het moment!

HEERLIJKE YOGHURT BOWL MET GRANOLA, VIJGEN & NOTEN

HEERLIJKE YOGHURT BOWL MET GRANOLA, VIJGEN & NOTEN



Ingrediënten:

  • 120g Oikos Natuur of Vanillesmaak
  •  1/3 tas granola
  • 2 of 3 vijgen
  • 2 el honing
  • een handvol noten

Bereiding: 
1. Snijd de vijgen in 4
2. Verdeel de Oikos yoghurt in een mooie kom.
3. Schep er de granola, vijgen en noten bovenop.
4. Werk af met de honing.

Relax en geniet van het moment!

FRUITSLA MET TOPPING VAN FRAMBOOS-GRANAATAPPELYOGHURT & PISTACHE

FRUITSLA MET TOPPING VAN FRAMBOOS-GRANAATAPPELYOGHURT & PISTACHE

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 peren
  • 150 g frambozen 
  • 8 lychees 
  • 3 el gepelde pistachenoten 
  • 1 potje yoghurt Oikos 0% Framboos-Granaatappel (145 g) 
  • ½ granaatappel 
  • 4 sigaarkoekjes  
  • Muntblaadjes

Bereiding: 
1. Hak de pistachenoten fijn en verwijder de zaden van de granaatappel.  Pel en snij de peren en lychees, meng in een grote kom en voeg de gewassen frambozen toe. 
2. Klop de yoghurt Oikos 0% Framboos Granaatappel door elkaar tot het bekomen van een smeuïge topping. 
3. Serveer het fruit in kleine kommen, voeg een el van de framboos-granaatappeltopping toe samen met een sigaar koekje. Werk af met verse granaatappel, pistachenoten en munt.  Serveer onmiddelijk 

TAART MET COURGETTES, TOMATEN EN UI

TAART MET COURGETTES, TOMATEN EN UI




4 personen - Bereidingstijd: 15 minuten - Kooktijd: 30 - 35 minuten

Ingrediënten: 

  • 2 groene courgettes
  • 250 g kerstomaatjes
  • 1 bladerdeeg
  • 6 eetlepels Oikos Nature + 3 eetlepels voor de dressing
  • 2 eierdooiers
  • 60 g geraspte Gruyèrekaas
  • 1 citroen, fijn geraspte schil
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 3 eetlepels platte peterselie, gehakt
  • 3 lente-uien, gesnipperd
  • Zout en peper
  • Olijfolie



Bereiding: 

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de groene courgettes met behulp van een schilmesje of mandoline in dunne reepjes. Snijd de kerstomaatjes doormidden.
2. Meng in een mengkom de Oikos Nature, eierdooiers, Gruyèrekaas, citroenrasp en ½ knoflookteentje. Breng op smaak met zout en peper en meng goed.
3. Leg het bladerdeeg op de met bakpapier bedekte bakplaat of gebruik het bakpapier van het deeg om het te bakken. Voeg de Oikosvulling toe aan het deeg, laat een ruimte van 2 cm aan de zijkanten en verdeel de vulling gelijkmatig over het deeg.
4. Voeg de courgettereepjes, tomaten, 2 el gehakte peterselie en lente-uitjes toe. Breng het op smaak met zout en peper. Besprenkel met olijfolie en bak deze gedurende 30 tot 35 minuten goudbruin.
5. Maak ondertussen de saus klaar. Meng in een mengkom 3 eetlepels Oikos Nature met de resterende knoflook, de resterende gehakte peterselie en zout en peper.
6. Laat enkele seconden afkoelen en besprenkel met Oikos vinaigrette.

En nu puur genieten!

SMAAKVOLLE YOGHURTDRESSING MET MUNT & LOOK

SMAAKVOLLE YOGHURTDRESSING MET MUNT & LOOK



Ingrediënten (4 personen):

  •  250g Oikos Natuur
  •  3 takjes munt
  •  2 teentjes look (geperst)
  •  2 eetlepels olijfolie
  •  Peper en zout

Bereiding: 
1. Hak de muntblaadjes fijn en pers 2 teentjes look.
2. Meng de yoghurt met de munt en look en breng op smaak met peper en zout.
3. Werk af met wat munt en de olijfolie.

Relax en geniet van het moment!

HARTIGE OIKOS SAUS MET GEGRILDE KIKKERERWTJES

HARTIGE OIKOS SAUS MET GEGRILDE KIKKERERWTJES






4 personen - 30-35 minuten

Ingrediënten
:

  • 1 blikje (400 g) kikkererwten, uitgelekt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels za'atar kruiden
  • Zout en peper
  • 480 g Oikos Nature (1 pot)
  • 2 eetlepels gehakte koriander
  • 30 g pistachenoten, grof gehakt
  • 2 eetlepels granaatappelpitten

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor en bekleed een bakplaat met bakpapier. Giet er de kikkererwten in, bestrooi ze met olijfolie, een eetlepel za'atar-kruiden, zout en peper. Plaats de kikkererwten 20 tot 25 minuten in de oven tot ze knapperig zijn. Leg ze aan de kant om af te koelen.
2. Meng ondertussen de Oikos Nature in een kom met de overgebleven za'atar-kruiden, 1 eetlepel gehakte koriander en een beetje zout en peper. Giet in een mooie serveerschaal.
3. Voeg de gehakte pistachenoten, 4 eetlepels geroosterde kikkererwten en granaatappelpitten toe en bestrooi met de resterende gehakte koriander.
4. Serveer met crackers of gegrilde groenten zoals wortelen of aubergine.

Tip: Bewaar de resterende geroosterde kikkererwten voor een gezond en lekker tussendoortje.

PLAT BROOD MET OIKOS YOGHURT & ZALMSPIESJES MET KOMKOMMER

PLAT BROOD MET OIKOS YOGHURT & ZALMSPIESJES MET KOMKOMMER

6 personen - Bereidingstijd: 20 min - Kooktijd: 15 - 20 minuten

Ingrediënten:
Voor het plat brood:   

  • 400 g zelfrijzende bloem
  • 250 ml Oikos Natuur
  • 1 lookteentje, fijn gehakt
  • Olijfolie
  • Zout

Te serveren met:

  • 600 g zalm, gesneden in grote blokjes
  • 2 limoenen, gesneden in fijne schijfjes
  • 1 soeplepel droge kruiden
  • 1 komkommer, gesneden in linten
  • 125 ml d'Oikos Nature
  • 2 soeplepels sesamzaadjes
  • Peper & zout



Ingrediënten:
1. Strooi de bloem op een vlakke ondergrond en maak een putje in het midden. Voeg Oikos Natuur yoghurt, knoflook, zout en een beetje olie toe, kneed het deeg tot het oppervlak glad en glanzend is, ongeveer 10 minuten. Voeg indien nodig meer bloem toe.
2. Verdeel het deeg in 6 gelijke porties. Rol het deeg op een bebloemd oppervlak in een cirkel met een deegroller.
3. Verhit een koekenpan met een beetje olijfolie en bak het platte brood aan beide kanten goudbruin.
4. Leg de zalm en limoenstukjes op spiesjes en grill naar wens. Breng op smaak met de bruschetta rosso kruiden, zout en peper.
5. Serveer de broodjes met de zalmspiesjes, een beetje Oikos Natuur yoghurt, komkommerlinten en sesamzaadjes.

WAFELS MET OIKOS VANILLE & RODE VRUCHTEN

WAFELS MET OIKOS VANILLE & RODE VRUCHTEN



7 wafels – bereidingstijd: 15 minuten – baktijd: 20 min

Ingrediënten
:

  • 350 g Oikos Vanille + extra om te serveren
  • 2 eieren
  • ½ theelepel zout
  • 1 eetlepel koolzaadolie
  • 250 g bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 citroenzeste
  • 400 g rode vruchten
  • 60 ml rode vruchtencoulis


Bereiding:
1. Schep de Oikos vanille yoghurt in een grote kom. Scheid de eierdooiers en de eiwitten. Klop met een mixer de eiwitten op met het zout tot er stijve pieken ontstaan.
2. Voeg voorzichtig de eiwitten toe aan de yoghurt en roer tot de eiwitten zijn opgenomen. Voeg de eierdooier en de olie toe en klop het geheel tot het goed gemengd is.
3. Voeg de bloem en het bakpoeder toe aan het mengsel, gebruik een zeef om klonters te voorkomen en klop het geheel samen op om een glad deeg te verkrijgen. Werk af met de citroenschil.
4. Verwarm het wafelijzer en bak de wafels tot ze knapperig zijn aan de buitenkant.
5. Bedek met Oikos vanille yoghurt, verse rode vruchten en coulis.

FROZEN YOGHURT BARS MET OIKOS VANILLE

FROZEN YOGHURT BARS MET OIKOS VANILLE



4 personen - Bereidingstijd: 10 minuten - Diepvriestijd: 3-4 uren

Ingrediënten:

  • 480 g Oikos Vanille
  • Sap van ½ limoen
  • 3 soeplepels fijngehakte zwarte chocolade
  • 2 soeplepels fijngehakte muntblaadjes
  • 1 passievrucht
  • 50 g rode vruchten (aardbeien / zwarte bessen)
  • 2 soeplepels granola



Bereiding:
1. Leg bakpapier op een bakplaat. Meng in een kom de Oikos Vanille yoghurt met het limoensap, de helft van de fijngehakte chocolade en de helft van het fijngehakt munt. Giet het mengsel op de bakplaat en verdeel het gelijkmatig.
2. Snijd de passievrucht doormidden en verwijder de zaadjes en het sap. Meng de passievrucht voorzichtig door het yoghurtmengsel met een lepel en maak mooie wervelingen. Snijd de aardbeien in schijfjes en voeg ook de bosbessen bij de yoghurt. Strooi de rest van de chocolade en munt erover en werk af met de granola.
3. Plaats in de vriezer voor 3-4 uur. Breek daarna in ongelijke stukken. Serveer onmiddellijk.

PANNA COTTA TAARTJES MET OIKOS VANILLE

PANNA COTTA TAARTJES MET OIKOS VANILLE



Voor 12 kleine taartjes – Bereidingstijd: 20-25 minuten – Tijd om af te koelen: 1h

Ingrediënten:

  • 2 rollen zanddeeg
  • 480 g Oikos Vanille
  • 300 ml room (40% vet)
  • 40 g fijn suiker
  • 6 gelatine blaadjes, verzacht in water
  • 6 aardbeien
  • 3 soeplepels fijngehakte chocolade
  • Muntblaadjes

Bereiding:
1. Vet de taartvormpjes in met boter en bestrooi ze met bloem. Haal het deeg uit de koelkast en leg het open op een met bloem bestrooid werkblad. Snijd met een glas/snijder 12 schijven deeg. Verdeel het deeg gelijkmatig over het taartvormpje en bak ze voor in de oven gedurende 12-15 minuten op 180°C.
2. Haal ze dan uit de oven en verwijder ze na 5 minuten voorzichtig uit de taartvormpjes, laat ze afkoelen op een rooster.
3. Verhit de room met de suiker in een steelpan tot deze volledig is opgelost. Knijp al het water uit de gelatineblaadjes en voeg het toe aan het roommengsel, roer tot de gelatine is opgelost. Laat het geheel afkoelen.
4. Giet de Oikos Vanille yoghurt in een potje en voeg de room toe, roer tot het goed gemengd is. Eenmaal afgekoeld, giet u de panna cottavulling in de taartvormpjes en plaatst u deze gedurende 1 uur in de koelkast.
5. Was de aardbeien, verwijder de stengels en hak ze fijn. Voeg de gehakte munt toe. Serveer de taartjes met de aardbeien en garneer met gehakte chocolade.